Είναι γεγονός ότι η αισθητική χειρουργική και η εφαρμογή της έχουν συνδυαστεί κυρίως με την περιποίηση του προσώπου. Πολλοί όμως ξεχνούν ότι η ηλικία ενός προσεγμένου πρόσωπου, προδίδεται πολύ εύκολα από γηρασμένα, γεμάτα κηλίδες ή πανάδες χέρια. Η Πλαστική Χειρουργική διαθέτει τις λύσεις και για αυτό το αντιαισθητικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες αλλά και άντρες.

κηλίδες χεριών,πανάδες, laser,μαύρα στίγματα χέρια

Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι γρήγορη, σχετικά απλή και μπορεί να δοθεί  στο ιατρείο του

Πλαστικού Χειρουργού χωρίς να εφαρμοστεί ενέσιμη τοπική αναισθησία.
Η αναλγησία επιτυγχάνεται με την εφαρμογή αναισθητικής κρέμας και ειδικής περίδεσης στην άκρα χείρα δύο ώρες πριν τον θερμοκαυτηριασμό των κηλίδων. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι δύο, ο θερμοκαυτηριασμός και το laser. Λειτουργούν με την ίδια αρχή, αλλά ο θερμοκαυτηριασμός είναι προτιμότερος σε σχέση με το laser, καθώς υπερτερεί στο ότι η καταστροφή των δύσμορφων κηλίδων ή πανάδων είναι ελεγχόμενη όσον αφορά στο βάθος της. Αντίθετα το laser, δεν παρέχει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου του βάθους του καυτηριασμού με αποτέλεσμα είτε να δημιουργούνται βαθουλώματα είτε να είναι πιο συντηρητικός και επιφανειακός ο καυτηριασμός ώστε να υπάρχει το ενδεχόμενο επανεμφάνισης των κηλίδων στο ίδιο σημείο.
Η φροντίδα μετά την θεραπεία περιλαμβάνει ενυδάτωση της περιοχής και συχνή χρήση αντηλιακού μεγάλου δείκτη προστασίας για αρκετούς μήνες. Η δημιουργία νέων κηλίδων ή πανάδων σε άλλα σημεία της επιφάνειας των χεριών είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε θεραπεία καθώς είναι συνυφασμένη με την πάροδο του χρόνου. Η θεραπεία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική περίοδο εκτός από μήνες με πολύ έντονη ηλιοφάνεια.

Οι πανάδες είναι σκουρόχρωμες κηλίδες, τουλάχιστον 2 τόνους σκουρότερες από τον χρωματικό τόνο του προσώπου μας.
Το χρώμα στο δέρμα το δίνει μια χρωστική ουσία η ΜΕΛΑΝΙΝΗ η οποία παράγεται από κύτταρα, τα ονομαζόμενα ΜΕΛΑΝΟΚΥΤΤΑΡΑ, που βρίσκονται στην βασική στοιβάδα της επιδερμίδας. Όταν γίνεται άνιση κατανομή των μελανοκυττάρων έχουμε την εμφάνιση των πανάδων και λοιπών δυσχρωμιών του δέρματος. Είναι ένα πρόβλημα και θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτές.
Τα αίτια των δυσχρωμιών του δέρματος περιλαμβάνουν  την αλόγιστη έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά και με ορμονικούς παράγοντες. Είναι συχνό φαινόμενο η εμφάνιση μελάσματος, κυρίως στο πρόσωπο κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Η λέξη “μέλασμα” προέρχεται από την ελληνική λέξη “μέλας”= μαύρος. Οι πανάδες παρατηρούνται κυρίως στο πρόσωπο πιο συχνά και λιγότερο στον λαιμό, στα χέρια ή άλλα μέρη του σώματος.
Άλλες αιτίες είναι ή έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό, ή έλλειψη μαγνησίου και η έλλειψη βιταμίνης C. Άλλη αιτία είναι όταν μετά από ένα χημικό πίλινγκ δεν γίνεται συστηματική αντηλιακή προστασία. Η αφυδάτωση του δέρματος είναι επίσης μια αιτία, όπως και οι κληρονομικοί λόγοι.  Η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως τα αντισυλληπτικά, τα αντιεπιληπτικά, η κορτιζόνη και ορισμένα αντιβιοτικά ενοχοποιούνται ,όπως και η  ακμή που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστά μπορεί να οδηγήσει σε δυσχρωμίες..Η μεγαλύτερη όμως αιτία είναι η χρόνια και αλόγιστη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και μάλιστα χωρίς προστασία. Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται σε μέγεθος αλλά και σε αριθμό .
Συγκεκριμένα, η εμφάνιση των κηλίδων ή πανάδων(μέλασμα)  στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών είναι αποτέλεσμα την παρατεταμένης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία σε συνδυασμό με την πάροδο του χρόνου.