βλεφαρόπτωση, βλεφαροπλαστική,πτώση βλεφάρου,πέφτουν τα βλέφαρα

Η βλεφαρόπτωση είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία, το ένα ή και τα δύο βλέφαρα, βρίσκονται πιο χαμηλά από την σωστή τους θέση ,κάποιες φορές περιορίζοντας την όραση. Μπορεί να είναι εκ γενετής ή επίκτητη.  Οι αιτίες μπορούν να είναι πολλές, νευρολογικές, μυϊκές, μετατραυματικές, μηχανικές ή και ηλικιακές. Ανάλογα με την αιτία και το εύρος της πτώσης, υπάρχουν πολλές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αποκατάσταση του ανελκτήρα μυ του βλεφάρου ή της απονεύρωσης του για τις μικρού και μεσαίου βαθμού πτώσεις και ανάρτηση του βλεφάρου για τις πτώσεις μεγάλου βαθμού.

βλεφαρόπτωση, αποκατάσταση βλεφαρόπτωσης,βλεφαροπλαστική πριν και μετά

 

Διαδικασία

Πρόκειται για επέμβαση που γίνεται υπό τοπική αναισθησία και δεν χρήζει νοσηλείας. Η τομή γίνεται σε σημείο τέτοιο ώστε να μην είναι εμφανής αν και ούτως ή άλλως η επούλωση των βλεφάρων είναι εξαιρετική. Αφαιρείται η περίσσεια δέρματος, μυός και λίπους. Στην συνέχεια, ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο του προβλήματος χρησιμοποιείται η κατάλληλη τεχνική, για την αποκατάσταση της ασυμμετρίας των βλεφάρων. Το δέρμα συρράπτεται με πολύ λεπτά ράμματα. Αν η βλεφαρόπτωση αφορά μόνο στο ένα μάτι, χρειάζεται να γίνει τυπική βλεφαροπλαστική στο άλλο, έτσι ώστε τα δύο μάτια να είναι συμμετρικά.

Ανάρρωση

Μετά την επέμβαση ο/η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, δεν απαιτείται νοσηλεία. Για την πλήρη ανάρρωση απαιτούνται 10 με 15 ημέρες, μέχρι να απορροφηθούν τα περιοφθαλμικά οιδήματα και τα αιματώματα που μοιραία θα δημιουργηθούν. Για τον περιορισμό τους, τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση συνίσταται παγοθεραπεία και ψυχρά επιθέματα, τα οποία μαζί με τα παυσίπονα περιορίζουν τον μετεγχειρητικό πόνο. Για να αποφευχθεί η ξηροφθαλμία χρησιμοποιούνται οφθαλμικές αλοιφές, και το κεφάλι κατά την κατάκλιση πρέπει να διατηρείται ανυψωμένο. Αμέσως μετά το χειρουργείο αναμένεται υπερευαισθησία, δακρύρροια, και σε κάποιες περιπτώσεις διπλωπία, συμπτώματα που υποχωρούν σε 2-3 ημέρες. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 5 ημέρες, και για 1 περίπου μήνα πρέπει να αποφεύγεται η βαριά σωματική άσκηση, η κολύμβηση, και οι απότομες κινήσεις της κεφαλής.