Στα πλαίσια της προσπάθειας ανευρέσεως νέων τρόπων για την κατά το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων της κοιλίας, όταν αυτά συνυπάρχουν με χαλάρωση ή μικρό όγκο στήθους, εφαρμόζεται μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδος κοιλιοπλαστικής και ανόρθωσης, μεγένθυσης και αποκατάστασης της χαλαρότητας του στήθους με προθέσεις μαστών.

Ένα από τα συνηθισμένα ερωτήματα που δέχεται ο Πλαστικός Χειρουργός που ασχολείται με την αυξητική στήθους είναι αν μετά την επέμβαση η ασθενής θα έχει ουλές στους μαστούς. Μέχρι τώρα, είχαμε καταφέρει οι τομές να είναι οι μικρότερες δυνατές, να κρύβονται κάτω από τον μαστό στην υπομάστια πτυχή και να είναι όσο το δυνατόν λεπτότερες. Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της Πλαστικής Χειρουργικής, τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά από αισθητικής απόψεως.

Υπάρχει όμως μία συγκεκριμένη υποομάδα ασθενών η οποία μπορεί να επωφεληθεί από αυτή τη νέα μέθοδο. Είναι οι γυναίκες οι οποίες πέρα από το στήθος αντιμετωπίζουν και πρόβλημα στην κοιλιά (παχυσαρκία, χαλάρωση μετά από εγκυμοσύνη, μαζική απώλεια βάρους κλπ), και είναι υποψήφιες για επέμβαση κοιλιοπλαστικής.

αυξητική στ΄ήθους χωρίς τομέςΗ καινοτομία βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν γίνονται επιπλέον τομές για την τοποθέτηση των ενθεμάτων στους μαστούς, αλλά η προσπέλαση γίνεται από το υπογάστριο και την τομή της κοιλιοπλαστικής.

Τι ακριβώς είναι αυτή η μέθοδος?

Είναι η ταυτόχρονη αύξηση του μεγέθους των μαστών και ενισχύσεως των κοιλιακών τοιχωμάτων σε ένα χειρουργείο. Η ασθενής υποβάλλεται σε κοιλιοπλαστική και ταυτόχρονα σε αυξητική επέμβαση μαστών με τοποθέτηση προθέσεων σιλικόνης. Όλα αυτά πραγματοποιούνται μέσω μίας και μοναδικής τομής, η οποία καλύπτεται από το εσώρουχο ή το μαγιό της, και με την πάροδο του χρόνου θα γίνει αδιόρατη. Μπορεί να συνδιασυεί και με λιποαναρόφηση.

Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται αυτή η μέθοδος?

Σε γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας που θέλουν να αυξήσουν το μέγεθος των μαστών τους ή να ανορθώσουν «άδειους» πτωτικούς μαστούς και ταυτόχρονα να απαλλαγούν από την περίσσια δέρματος και λίπους της κοιλιάς με ενδυνάμωση του τοιχώματος της. Αντιμετωπίζεται η χαλάρωση η οποία μπορεί να προήλθε από εγκυμοσύνες, περίσσια λίπους ή απότομες μεταβολές του βάρους τόσο στους κρεμάμενους και «άδειους» μαστούς όσο και στην κρεμάμενη κοιλία.

Πολλές φορές η επέμβαση συνδυάζεται και με περιοχική λιποαναρρόφηση όπως για παράδειγμα στα «ψωμάκια», που έχουν σαν σκοπό την συνολική βελτίωση του περιγράμματος του σώματος της γυναίκας. Η μέθοδος αυτή, βρίσκει εφαρμογή και στις ασθενείς οι οποίες έχουν υποστεί επέμβαση γαστρικού δακτυλίου, ή άλλη μέθοδο για μαζική απώλεια βάρους. Οι ασθενείς αυτές, όταν χάσουν τα επιθυμητά κιλά, παρουσιάζουν μεγάλη χαλάρωση του δέρματός τους λόγω της μαζικής, και σε σύντομο χρονικό διάστημα απώλειας λίπους, σε συνδυασμό με την αδυναμία του δέρματος να συρρικνωθεί στα επιθυμητά επίπεδα. Έτσι οι περισσότερες από αυτές τις ασθενείς αναζητούν την βοήθεια του Πλαστικού Χειρουργού, μιας και ούτε οι κρέμες, ούτε το γυμναστήριο βοηθάει σε αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Με αυτήν τη μέθοδο, μπορούμε σε μία επέμβαση, και με μία μόνο τομή η οποία δεν είναι εμφανής, να λύσουμε τα πρόβλήμα τόσο των μαστών όσο και της κοιλιακής χώρας.

Τι πλεονεκτήματα παρουσιάζει αυτή η τεχνική?

Το βασικότερο πλεονέκτημα, εκτός από το προφανές, ότι η ασθενής σε μία επέμβαση αποκαθιστά δύο σημεία του σώματος της (στήθος, κοιλιά) είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου τομές , άρα και ουλές στους μαστούς. Ένα από τα βασικά προβλήματα της κλασικής μεθόδου αυξητικής των μαστών είναι η δημιουργία ουλών. Όποια και αν είναι η προσπέλαση στην κλασική επέμβαση(υπομαστική, περιθηλαία ή μασχαλιαία) κάποιες στιγμές ίσως να γίνεται εμφανής.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι προθέσεις τοποθετούνται κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ, και καλύπτονται πλήρως από αυτόν καθιστούν σχεδόν αδύνατον σε κάποιον τρίτο να καταλάβει ότι έχει γίνει μία επέμβαση στο στήθος. Και αυτό συμβαίνει γιατί η πρόθεση δεν βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, αλλά καλύπτεται από τρία στρώματα ιστών: το δέρμα, το υποδόριο λίπος με τον μαζικό αδένα, και τους θωρακικούς μύες. Η ασθενής μπορεί να θηλάσει κανονικά αλλά και ο έλεγχος του στήθους (μαστογραφία κτλ) γίνεται κανονικά χωρίς να δημιουργούνται διαγνωστικά προβλήματα, μιας και το ένθεμα δεν έρχεται σε επαφή καν με τον μαζικό αδένα.

Η μοναδική ουλή η οποία υπάρχει είναι αυτή της κοιλιοπλαστικής η οποία είναι λίγο πάνω από το τριχωτό του εφηβαίου. Σε περίπτωση που η γυναίκα έχει τομή καισαρικής, χρησιμοποιούμε αυτήν και τις εκατέρωθεν προεκτάσεις της. Είναι συνεπώς τόσο χαμηλά ώστε να κρύβεται μέσα στο εσώρουχο ή το μαγιό και έτσι να μην είναι ορατή.

κοιλιοπλαστική και αυξητική μαστών

Πως πετυχαίνεται αυτό?

Γίνεται εκτομή της περίσσειας του δέρματος και του λίπους από τον ομφαλό μέχρι την ηβική σύμφυση. «Μαζεύονται» οι ορθοί κοιλιακοί μύες έτσι ώστε να μειωθεί η περιφέρεια της μέσης, να αποκατασταθούν οι πιθανές κοιλιοκήλες και να ενδυναμωθεί η κοιλιά. Στη συνέχεια, και από την ίδια τομή ανευρίσκονται οι μείζονες θωρακικοί μύες και κάτω από αυτούς τοποθετούνται οι προθέσεις μαστών. Ουσιαστικά λοιπόν τοποθετούμε τις προθέσεις από την κοιλιά, χωρίς να διαταράσσουμε καθόλου τους μαστούς.

Χρόνος ανάρρωσης?

Ο χρόνος νοσηλείας που απαιτείται είναι από 24 έως 48 ώρες. Μετεγχειρητικά ο πόνος ελέγχεται πλήρως με παυσίπονα, η δε ασθενής 6 ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να περπατήσει κανονικά και να πάει στο μπάνιο χωρίς πρόβλήμα. Ο χρόνος ανάρρωσης ανέρχεται σε 7 έως 30 ημέρες, οπότε και μπορεί να επανέλθει στην εργασία της. Οι παρενέργειες και οι επιπλοκές είναι σπάνιες και μπορούν σε δεύτερο χρόνο να αντιμετωπιστούν, εφόσον προκύψουν. Για 3-4 εβδομάδες συστήνεται να φοράει ιατρικό κορσέ, ιατρικό σουτιέν και να αποφεύγει την σωματική άσκηση. Μετά την πλήρη ανάρρωση και επούλωση των τραυμάτων, μπορεί σταδιακά να ξεκινήσει να γυμνάζεται και τελικά να επιστρέψει σε όλες της τις δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα αυτής της τεχνικής είναι εντυπωσιακά, και ο δείκτης ικανοποίησης των γυναικών αυτών πολύ υψηλός. Αρκεί να σκεφτούμε την πραγματική μεταμόρφωση που συντελείται σε ένα τέτοιο σώμα. Το λίπος γύρω από την κοιλιά εξαφανίζεται, η ασθενής λόγω της ενδυνάμωσης των κοιλιακών τοιχωμάτων αποκτά ξανά μέση, το μικρό και πτωτικό στήθος ανορθώνεται.

Νέα μέθοδος στην πλαστική χειρουργική, μαστών, κοιλίας με μια τομή

Ουσιαστικά έχουμε μία μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος πιο ψηλά και έναν επαναπροσδιορισμό του ανάγλυφου και του περιγράμματος του, που είτε είχε χαθεί λόγο παχυσαρκίας και αυξομείωσης βάρους ή παρουσίαζε προβλήματα λόγω κατασκευής(μικροί μαστοί, μεγάλη περιφέρεια). Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε την απουσία ουλών στους μαστούς που σε συνδυασμό με την κάτωθεν του μυός τοποθέτηση της σιλικόνης καθιστούν σχεδόν αδύνατο σε κάποιον να καταλάβει ότι η ασθενής έχει υποβληθεί σε επέμβαση αύξησης στήθους.