Επείγοντα Περιστατικά

Σε περίπτωση τραυματισμού καλέστε άμεσα στο 210-6456532 προκειμένου να λάβετε τις πρώτες οδηγίες από τον Πλαστικό Χειρουργό και να σας καθοδηγήσουμε ανάλογα με την φύση του τραύματος  στο σωστό μέρος (ιατρείο ή κλινική) για την αντιμετώπισή του. Έτσι όχι μόνο θα έχετε την καλύτερη αντιμετώπιση όσον αφορά στη λειτουργική αποκατάσταση αλλά θα γίνουν και οι σωστές κινήσεις έτσι ώστε το τραύμα να σας αφήσει το μικρότερο δυνατό σημάδι.

Βαριές κακώσεις και μεγάλης έκτασης τραυματισμoί όπως συμβαίνει στα τροχαία και τα εργατικά ατυχήματα πρέπει να συρραφή,ράψιμο τραύματος χωρίς σημάδιαντιμετωπίζονται σε ειδικά οργανωμένα Kέντρα Tραύματος. Στο Ιατρείο μπορούν να αντιμετωπιστούν τραυματισμοί που δεν θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του ασθενούς, με γνώμονα τόσο την λειτουργική αποκατάσταση όσο και την αισθητική. Όσον αφορά στις παλαιές κακώσεις είτε αυτές έχουν προκληθεί από ατυχήματα είτε από εκτομές όγκων ,οι τρόποιεπανόρθωσης είναι πολλοί. Ξεκινώντας από τους πιο απλούς όπως τα δερματικά μοσχεύματα και φτάνοντας μέχρι τους πιο σύνθετους όπως οι κρημνοί θα εξηγηθούν τα υπέρ και τα κατά κάθε λύσης και θα αποφασιστεί η καταλληλότερη για το κάθε περιστατικό ξεχωριστά.

τραύμα,συρραφή από πλαστικό,αισθητική αποκατάστασηΤραύμα είναι η λύση της συνέχειας του δέρματος ή και των υποκείμενων ιστών. Η διαδικασία αποκατάστασης του χάσματος ή του ελλείμματος που δημιουργεί ο τραυματισμός ονομάζεται επούλωση. Το αποτέλεσμα της επούλωσης είναι η ουλή.

Από την στιγμή που θα λυθεί η συνέχεια του δέρματός μας, με όποιο τρόπο και αν γίνει αυτό(τραύμα ή χειρουργική τομή) το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ουλής. Με τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε στην Πλαστική Χειρουργική, επιτυγχάνουμε την καλύτερη δυνατή ουλή, και αισθητικά αλλά και λειτουργικά. Όταν μετά από έναν τραυματισμό θέλουμε το τελικό σημάδι να είναι το καλύτερο δυνατό και το λειτουργικό αποτέλεσμα άριστο, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε Πλαστικό Χειρουργό για την αντιμετώπισή του. Το πρόσωπο είναι η πιο συνηθισμένη περιοχή για την οποία οι ασθενείς καταφεύγουν στον Πλαστικό για συρραφή-επανόρθωση αλλά και άλλα σημεία όπως ο μαστός και τα άκρα είναι σημαντικό να επανορθώνονται χωρίς να αφήνουν σημάδια. Τέλος, περιοχές όπως οι αρθρώσεις ή το τριχωτό της κεφαλής πέρα από το αισθητικό αν δεν χρησιμοποιηθούν οι κατάλληλες τεχνικές της Πλαστικής, μπορεί να παρουσιάσουν λειτουργικά προβλήματα από ρικνωτικές ουλές.

Μικροτραυματισμοί

Οι πιο απλές περιπτώσεις είναι οι μώλωπες(με ή χωρίς αιμάτωμα) και οι εκδορές. Με τις κατάλληλες οδηγίες από τον Πλαστικό Χειρουργό, αντιμετωπίζονται εύκολα χωρίς να αφήνουν σημαντικά σημάδια.

Μετατραυματικό Τατουάζ

άσφαλτος,τατουάζ,μετατραυματικό,επανόρθωση,tissue expanderΤο μετατραυματικό τατουάζ προκαλείται από την κύλιση στην άσφαλτο μετά από τροχαίο ατύχημα και οφείλεται στη εισχώρηση βαθιά στο υπόδερμα ξένων σωμάτων. Αν τα περιστατικά αυτά αντιμετωπιστούν γρήγορα, μέσα σε 12 ώρες από το ατύχημα, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Η θεραπεία γίνεται σε χειρουργείο, με αναισθησία.Αν αυτές οι κακώσεις δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα, όπως το περιστατικό της φωτογραφίας, η λύση είναι η επέμβαση σε δύο στάδια με διατατήρες δέρματος, δημιουργία περίσσειας, και κάλυψη με αυτήν της πάσχουσας περιοχής.

Ξένα Σώματα

Τα μεγαλύτερου μεγέθους ξένα σώματα που πολύ συχνά βρίσκουμε σε τραυματισμένες περιοχές, όπως κομμάτια γυαλιού, ξύλου, μετάλλου πρέπει να αφαιρούνται πριν την συρραφή, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που ξένα σώματα αφαιρέθηκαν και χρόνια μετά τον τραυματισμό.
Οι τραυματισμοί από οξέα αντικείμενα, πολλές φορές δείχνουν ακίνδυνοι αλλά είναι πιθανόν να κρύβουν ζημιές στου υποκείμενους ιστούς, αιματώματα, αρτηριο-φλεβικά συρίγγια, ξένα σώματα, και για αυτό πρέπει να ελέγχονται.

Τραύματα που χρειάζονται συρραφή

τραυματισμός πρόσωπο,συρραφή,αισθητική αποκατάσταση,τραύμαΛύσεις της συνέχειας του δέρματος αντιμετωπίζονται συνήθως με συρραφή, εκτός αν το τραύμα είναι ρυπαρό, οπότε πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή και έτσι το αφήνουμε να επουλώσει κατά δεύτερο σκοπό (χωρίς συμπλησιασμό των χειλέων του τραύματος).Η αισθητική αποκατάσταση αυτών των περιπτώσεων γίνεται σε δεύτερο χρόνο και αφού έχει επουλωθεί πλήρως το τραύμα. Για τις συρραφές,  θα χρησιμοποιήσουμε πολύ λεπτά ράμματα και ειδικές τεχνικές ραφής που εφαρμόζονται στην Πλαστική, έτσι ώστε το τελικό σημάδι να είναι το καλύτερο δυνατό. Πολλές φορές τα ράμματα είναι όλα απορροφήσιμα και δεν χρειάζεται να κοπούν. Αν ο ασθενής ακολουθήσει πιστά της οδηγίες του ιατρού, πλένει, ενυδατώνει, προστατεύει από τον ήλιο την ουλή και χρησιμοποιήσει τις κρέμες που θα του υποδειχθούν   θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μετά την ωρίμανση της ουλής (1-1,5 χρόνο) θα μπορέσουμε να δούμε αν θα χρειαστεί βελτίωση (revision) χειρουργικά ή όχι.

Revision Ουλής

Ο γενικός κανόνας για τις ουλές λέει, ότι αν μια τομή είναι παράλληλη με τις φυσιολογικές γραμμές του δέρματός μας, τις ρυτίδες, και δεν υπάρχει τάση κατά την συρραφή, το αποτέλεσμα θα είναι καλό και αυτές θα είναι σχεδόν αδιόρατες.

επανόρθωση τραυματος,ουλή,βελτίωση ουλής,πλαστική ΖΓια τις ουλές που δεν είναι παράλληλες, εάν δημιουργούν αισθητικά ή λειτουργικά προβλήματα, υπάρχουν τεχνικές πλαστικής όπως η πλαστική Ζ και η πλαστική W που αλλάζουν την φορά της τομής και την κάνουν πιο αχνή. Αυτές οι τεχνικές της πλαστικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε κατά την άμεση αντιμετώπιση του τραύματος ή σε δεύτερο χρόνο, ανάλογα με την κρίση του θεράποντα ιατρού.Στις περιπτώσεις που η συρραφή γίνει υπό τάση, με το πέρασμα του χρόνου η ουλή μπορεί να ανοίξει και να χρειαστεί εκτομή και νέα συρραφή. Αυτή τη φορά λόγω του ότι οι ιστοί θα έχουν χαλαρώσει, θα γίνει με λιγότερη τάση και η ουλή θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότητα στενή. Η υπερβολική επούλωση μπορεί να δημιουργήσει υπερτροφικές ουλές ή χηλοειδή.

revision ουλής,ράψιμο ουλής,διόρθωση δύσμορφης ουλές

Ελλείμματα δέρματος

έλλειμα δέρματος,τραυματισμός,τραύμα πλαστικήΕλλείμματα δέρματος ή και άλλων ιστών που δημιουργούνται μετά από τραυματισμούς, αντιμετωπίζονται με αρχικό γνώμονα την λειτουργική αποκατάσταση. Δερματικά μοσχεύματα, τοπικοί, απομακρυσμένοι αλλά και ελεύθεροι κρημνοί με την χρήση της μικροχειρουργικής θα μας δώσουν τις λύσεις.

Δερματικά Μοσχεύματα

μεταμόσχευση δέρματος, δερματικό μόσχευμα,πλαστική αποκατάσταση,τραυματισμόςΤο δερματικό μόσχευμα (μεταμόσχευση δέρματος) μπορεί να είναι μερικού ή ολικού πάχους και λαμβάνεται από άλλη περιοχή του σώματος. Φροντίζουμε το πάχος και το χρώμα της δότριας περιοχής να προσομοιάζει με αυτό της λήπτριας. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν «τεχνητά»  δέρματα που έχουν «δημιουργηθεί» καλλιεργώντας κύτταρα που έχουν ληφθεί από τον ασθενή ήτεχνητά μοσχεύματα,μετατραυματικό τατουάζ,έγκαυμα εκ τριβής και έτοιμα. Πολλές φορές τα δερματικά μοσχεύματα γίνονται δύσμορφα, δύσχρωμα και ρικνώνουν. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα γιατί το κύριο μέλημα την στιγμή του τραυματισμού είναι η επούλωση του τραύματος που ίσως να μην μπορεί να γίνει αλλιώς παρά μόνο με την μεταμόσχευση. Σε δεύτερη φάση, αφού έχει επουλωθεί το τραύμα και  έχει ωριμάσει η ουλή είναι δυνατόν χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως η πλαστική Ζ, αυτά τα μοσχεύματα να αφαιρεθούν και το αισθητικό αποτέλεσμα να βελτιωθεί.

Κρημνοί

επανορθωτική πλαστική,ατυχήμα πλαστική,κρημνόςΚρημνός ονομάζεται ένα τμήμα ιστών (δέρμα, υποδόριο, μύες, οστά) τα οποία μεταφέρονται από μία περιοχή του σώματος σε μια άλλη προκειμένου να καλύψουν ένα έλλειμμα, αλλά διατηρούν το αρχικό τους δίκτυο αιμάτωσης, σε αντίθεση με τα μοσχεύματα.  Στους τοπικούς αλλά και τους απομακρυσμένους  κρημνούς δεν αποκόπτεται η κυκλοφορία του αίματος καθόλου ενώ στους ελεύθερους με την βοήθεια μικροσκοπίου και μικροχειρουργικών τεχνικών, αναστομώνονται τα αγγεία που δίνουν αίμα στον κρημνό μας με κάποια μεγάλα αγγεία της περιοχής του τραύματος, και έτσι επιτυγχάνεται η αιμάτωση των ιστών. Αυτές οι επεμβάσεις γίνονται μόνο από Πλαστικούς Χειρουργούς και είναι το τελευταίο μας όπλο στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου ελλείμματος.

επανόρθωση τραύματος με τοπικό κρημνό,πλαστική σε τραύμα

Οι πιο απλοί τοπικοί κρημνοί όπως αυτοί του προσώπου μπορούν να γίνουν υπό τοπική αναισθησία στο ιατρείο, αλλά μεγαλύτερες επεμβάσεις όπως αυτές των ελεύθερων κρημνών απαιτούν μακρόχρονα χειρουργεία και πολυήμερες νοσηλείες.