In case of emergency
In case of injury call directly to +302106456532 to receive the first instructions from the Plastic Surgeon and let us guide you according to the nature of the wound in the right place (office or clinic) to treat it. So not only will you get the best treatment for the functional recovery but also the best possible aesthetic result.
Heavy and extended injuries as is the case with car and labor accidents should be treated at special facilities. Light injuries when the patient’s life is not endangered, can be treated at the medical office focusing equally on the aesthetic and functional reconstruction. Regarding the old injuries caused either by accidents or tumor excisions the reconstruction paths vary. Starting with the simple ones such as skin grafts to the most complex like free flaps, the doctor shall provide with all the necessary information, concerning the pros and cons of each method until the appropriate one is chosen.
Τραύμα είναι η λύση της συνέχειας του δέρματος ή και των υποκείμενων ιστών. Η διαδικασία αποκατάστασης του χάσματος ή του ελλείμματος που δημιουργεί ο τραυματισμός ονομάζεται επούλωση. Το αποτέλεσμα της επούλωσης είναι η ουλή.
Από την στιγμή που θα λυθεί η συνέχεια του δέρματός μας, με όποιο τρόπο και αν γίνει αυτό(τραύμα ή χειρουργική τομή) το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ουλής. Με τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε στην Πλαστική Χειρουργική, επιτυγχάνουμε την καλύτερη δυνατή ουλή, και αισθητικά αλλά και λειτουργικά. Όταν μετά από έναν τραυματισμό θέλουμε το τελικό σημάδι να είναι το καλύτερο δυνατό και το λειτουργικό αποτέλεσμα άριστο, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε Πλαστικό Χειρουργό για την αντιμετώπισή του. Το πρόσωπο είναι η πιο συνηθισμένη περιοχή για την οποία οι ασθενείς καταφεύγουν στον Πλαστικό για συρραφή-επανόρθωση αλλά και άλλα σημεία όπως ο μαστός και τα άκρα είναι σημαντικό να επανορθώνονται χωρίς να αφήνουν σημάδια. Τέλος, περιοχές όπως οι αρθρώσεις ή το τριχωτό της κεφαλής πέρα από το αισθητικό αν δεν χρησιμοποιηθούν οι κατάλληλες τεχνικές της Πλαστικής, μπορεί να παρουσιάσουν λειτουργικά προβλήματα από ρικνωτικές ουλές.
Small injuries
Οι πιο απλές περιπτώσεις είναι οι μώλωπες(με ή χωρίς αιμάτωμα) και οι εκδορές. Με τις κατάλληλες οδηγίες από τον Πλαστικό Χειρουργό, αντιμετωπίζονται εύκολα χωρίς να αφήνουν σημαντικά σημάδια.
Accident Tattoos
Το μετατραυματικό τατουάζ προκαλείται από την κύλιση στην άσφαλτο μετά από τροχαίο ατύχημα και οφείλεται στη εισχώρηση βαθιά στο υπόδερμα ξένων σωμάτων. Αν τα περιστατικά αυτά αντιμετωπιστούν γρήγορα, μέσα σε 12 ώρες από το ατύχημα, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Η θεραπεία γίνεται σε χειρουργείο, με αναισθησία.Αν αυτές οι κακώσεις δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα, όπως το περιστατικό της φωτογραφίας, η λύση είναι η επέμβαση σε δύο στάδια με διατατήρες δέρματος, δημιουργία περίσσειας, και κάλυψη με αυτήν της πάσχουσας περιοχής.
Foreign Bodies
Τα μεγαλύτερου μεγέθους ξένα σώματα που πολύ συχνά βρίσκουμε σε τραυματισμένες περιοχές, όπως κομμάτια γυαλιού, ξύλου, μετάλλου πρέπει να αφαιρούνται πριν την συρραφή, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που ξένα σώματα αφαιρέθηκαν και χρόνια μετά τον τραυματισμό.
Οι τραυματισμοί από οξέα αντικείμενα, πολλές φορές δείχνουν ακίνδυνοι αλλά είναι πιθανόν να κρύβουν ζημιές στου υποκείμενους ιστούς, αιματώματα, αρτηριο-φλεβικά συρίγγια, ξένα σώματα, και για αυτό πρέπει να ελέγχονται.
Wound that need stitches
Λύσεις της συνέχειας του δέρματος αντιμετωπίζονται συνήθως με συρραφή, εκτός αν το τραύμα είναι ρυπαρό, οπότε πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή και έτσι το αφήνουμε να επουλώσει κατά δεύτερο σκοπό (χωρίς συμπλησιασμό των χειλέων του τραύματος).Η αισθητική αποκατάσταση αυτών των περιπτώσεων γίνεται σε δεύτερο χρόνο και αφού έχει επουλωθεί πλήρως το τραύμα. Για τις συρραφές, θα χρησιμοποιήσουμε πολύ λεπτά ράμματα και ειδικές τεχνικές ραφής που εφαρμόζονται στην Πλαστική, έτσι ώστε το τελικό σημάδι να είναι το καλύτερο δυνατό. Πολλές φορές τα ράμματα είναι όλα απορροφήσιμα και δεν χρειάζεται να κοπούν. Αν ο ασθενής ακολουθήσει πιστά της οδηγίες του ιατρού, πλένει, ενυδατώνει, προστατεύει από τον ήλιο την ουλή και χρησιμοποιήσει τις κρέμες που θα του υποδειχθούν θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μετά την ωρίμανση της ουλής (1-1,5 χρόνο) θα μπορέσουμε να δούμε αν θα χρειαστεί βελτίωση (revision) χειρουργικά ή όχι.
Scar Revision
Ο γενικός κανόνας για τις ουλές λέει, ότι αν μια τομή είναι παράλληλη με τις φυσιολογικές γραμμές του δέρματός μας, τις ρυτίδες, και δεν υπάρχει τάση κατά την συρραφή, το αποτέλεσμα θα είναι καλό και αυτές θα είναι σχεδόν αδιόρατες.
Για τις ουλές που δεν είναι παράλληλες, εάν δημιουργούν αισθητικά ή λειτουργικά προβλήματα, υπάρχουν τεχνικές πλαστικής όπως η πλαστική Ζ και η πλαστική W που αλλάζουν την φορά της τομής και την κάνουν πιο αχνή. Αυτές οι τεχνικές της πλαστικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε κατά την άμεση αντιμετώπιση του τραύματος ή σε δεύτερο χρόνο, ανάλογα με την κρίση του θεράποντα ιατρού.Στις περιπτώσεις που η συρραφή γίνει υπό τάση, με το πέρασμα του χρόνου η ουλή μπορεί να ανοίξει και να χρειαστεί εκτομή και νέα συρραφή. Αυτή τη φορά λόγω του ότι οι ιστοί θα έχουν χαλαρώσει, θα γίνει με
λιγότερη τάση και η ουλή θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότητα στενή. Η υπερβολική επούλωση μπορεί να δημιουργήσει υπερτροφικές ουλές ή χηλοειδή.
Skin defects
Ελλείμματα δέρματος ή και άλλων ιστών που δημιουργούνται μετά από τραυματισμούς, αντιμετωπίζονται με αρχικό γνώμονα την λειτουργική αποκατάσταση. Δερματικά μοσχεύματα, τοπικοί, απομακρυσμένοι αλλά και ελεύθεροι κρημνοί με την χρήση της μικροχειρουργικής θα μας δώσουν τις λύσεις.
Skin Grafts
Το δερματικό μόσχευμα (μεταμόσχευση δέρματος) μπορεί να είναι μερικού ή ολικού πάχους και λαμβάνεται από άλλη περιοχή του σώματος. Φροντίζουμε το πάχος και το χρώμα της δότριας περιοχής να προσομοιάζει με αυτό της λήπτριας. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν «τεχνητά» δέρματα που έχουν «δημιουργηθεί» καλλιεργώντας κύτταρα που έχουν ληφθεί από τον ασθενή ή
και έτοιμα. Πολλές φορές τα δερματικά μοσχεύματα γίνονται δύσμορφα, δύσχρωμα και ρικνώνουν. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα γιατί το κύριο μέλημα την στιγμή του τραυματισμού είναι η επούλωση του τραύματος που ίσως να μην μπορεί να γίνει αλλιώς παρά μόνο με την μεταμόσχευση. Σε δεύτερη φάση, αφού έχει επουλωθεί το τραύμα και έχει ωριμάσει η ουλή είναι δυνατόν χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως η πλαστική Ζ, αυτά τα μοσχεύματα να αφαιρεθούν και το αισθητικό αποτέλεσμα να βελτιωθεί.
Flaps
Κρημνός ονομάζεται ένα τμήμα ιστών (δέρμα, υποδόριο, μύες, οστά) τα οποία μεταφέρονται από μία περιοχή του σώματος σε μια άλλη προκειμένου να καλύψουν ένα έλλειμμα, αλλά διατηρούν το αρχικό τους δίκτυο αιμάτωσης, σε αντίθεση με τα μοσχεύματα. Στους τοπικούς αλλά και τους απομακρυσμένους κρημνούς δεν αποκόπτεται η κυκλοφορία του αίματος καθόλου ενώ στους ελεύθερους με την βοήθεια μικροσκοπίου και μικροχειρουργικών τεχνικών, αναστομώνονται τα αγγεία που δίνουν αίμα στον κρημνό μας με κάποια μεγάλα αγγεία της περιοχής του τραύματος, και έτσι επιτυγχάνεται η αιμάτωση των ιστών. Αυτές οι επεμβάσεις γίνονται μόνο από Πλαστικούς Χειρουργούς και είναι το τελευταίο μας όπλο στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου ελλείμματος.
Οι πιο απλοί τοπικοί κρημνοί όπως αυτοί του προσώπου μπορούν να γίνουν υπό τοπική αναισθησία στο ιατρείο, αλλά μεγαλύτερες επεμβάσεις όπως αυτές των ελεύθερων κρημνών απαιτούν μακρόχρονα χειρουργεία και πολυήμερες νοσηλείες.